Sähkösaneeraus saattaa olla ajankohtainen myös uudemmassa talossa

Talon sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on 20–40 vuotta, jonka jälkeen järjestelmä olisi syytä saneerata. Vanhat sähköjärjestelmät eivät vastaa nykypäivän muuttuneisiin tarpeisiin, minkä vuoksi sähkösaneeraus on ajankohtainen, etenkin yli 20 vuotta vanhoissa taloissa. 

Sähkösaneeraus ei kuitenkaan välttämättä katso talon ikää. Lisääntynyt sähkölaitteiden käyttö on muuttanut sähköjärjestelmän tarpeita hyvin nopealla aikataululla, joten myös uudemmissa taloissa sähkösaneeraus saattaa tulla tarpeeseen. Kun pistorasioiden vähyys tai vilkkuvat valot häiritsevät asukkaiden arkielämää, olisi syytä ottaa yhteyttä sähköalan yritykseen ja saneerata talon sähköt. JTK-Sähkö palvelee sähkösaneerauksissa pääkaupunkiseudulla.

Miksi sähkösaneeraus kannattaa?

Sähkösaneeraus parantaa talon turvallisuutta merkittävästi, sillä vanhentuneessa sähköjärjestelmässä piilee aina turvallisuusriski. Vanha sähköjärjestelmä tulee aina uusia, sillä sähköpalon riski on vanhoissa järjestelmissä suuri. Huollon laiminlyönti on yksi syy kotien sähköpaloihin. 

Sähkösaneerauksen jälkeen talon sähkötekniikka on paljon entistä turvallisempi ja energiatehokkaampi. Sähkösaneeraus on turvallisuuden vuoksi välttämätöntä, maksaa se itsensä takaisin, sillä se pienentää talon sähkönkulutusta. Sähkösaneeraus myös parantaa asumismukavuutta, muun muassa lisääntyneillä pistorasioilla, sekä talon jälleenmyyntiarvoa.

Milloin sähkösaneeraus tulee tarpeeseen?

Sähkösaneeraus tulisi tehdä, kun vanha sähköjärjestelmä ei vastaa talon asukkaiden ja nykypäivän sähkölaitteiden tarpeisiin. Myöskin vikojen ja vahinkojen riski kasvaa vanhan sähköjärjestelmän myötä. Vanhaa sähköjärjestelmää olisi hyvä tarkkailla aika ajoin, jotta viat ja ongelmakohdat voidaan tunnistaa ja korjata ajoissa. 

Vanhentuneen sähköjärjestelmän tunnuspiirteitä ovat:

  • oudosti välkkyvät valot
  • usein palavat sulakkeet
  • palaneen käryn haju asunnossa
  • tummentuneet jäljet valaisimissa, pistorasioissa ja sähkökeskuksissa
  • pistorasioiden sijainnin kehnous ja vähäinen määrä

Asumismukavuus on aina etusijalla

Sähkösaneeraus vaikuttaa turvallisuuden lisäksi myös talon asumismukavuuteen, varsinkin vanhemmissa taloissa. Pistorasioiden määrä ei välttämättä vastaa tämän päivän tarpeisiin, kun koko ajan jokin laite on piuhan päässä. Varsinkin tietokoneet, älypuhelimet ja keittiön kodinkoneet ovat lisääntyneet hurjasti muutamassa vuodessa. Vanhoissa taloissa pistorasioita on uusiin taloihin verrattuna niukasti. 

Pistorasioiden vähäisyyden vuoksi monet ostavat jatkojohtoja, jotta sähkövirta saadaan kaikille tarvittaville sähkölaitteille. Jatkojohdot helpottavat pistorasiapulaa, mutta ne ovat usein tiellä ja jäävät lojumaan keskelle lattiaa. Jatkojohtoja tulisikin käyttää vain tilapäisesti, sillä useat johdot lähekkäin voivat kuumeta ja aiheuttaa vahinkoa. Jatkojohdot ovatkin yksi yleisimmistä sähköpalon aiheuttaja. Ne eivät myöskään ole esteettisesti sisustukseen sopivia. 

Sähkösaneerauksen avulla pistorasioita voidaan lisätä ja asumismukavuus lisääntyy. Sähköjärjestelmän uusiminen vaikuttaa myös valaistukseen ja sitä kautta asunnon ilmeeseen. Päivitetyn valaistuksen myötä asunnon ilme muuttuu ja esimerkiksi nykyaikaisia LED-valaisimia voidaan asentaa vanhojen hehkulamppujen tilalle. Uusi sähköjärjestelmä mahdollistaa myös esimerkiksi isomman määrän jouluvaloja talvella tai muut asukkaan toivomat muutokset. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *